375 г зрял фасул
100 мл олио
2 глава кромид лук
1 морков
150 г консервирани домати
2 сухи чушки
1 с л сух джоджен
1 ч л червен пипер
сол
магданоз
1/2 с л брашно
Изчистеният и измит фасул се кисне в студена
вода 5-6 часа. Измива се отново, залива се със студена вода и се вари на
тих огън с част от олиото. Към полусварения фасул се прибавят
обелените, измити и нарязани на кубчета моркови, пиперките и част от
лука. В останалата мазнина се запържва леко брашното, останалият дребно
нарязан лук, част от доматите, нарязани на дребно.
Запръжката се оцветява с червения пипер, разрежда се с отвара от
сварения фасул и се изсипва при фасула. Прибавят се останалите нарязани
на дребно червени домати и джоджен. Ястието се посолява. Оставя се да
ври още десетина минути или се запича. След отстраняването от огъня се
поръсва с дребно нарязания магданоз.
|